Min bloggliste

fredag 15. april 2016

Šta je Isus napisao na zemlji?

Prevod jos jednog biblijskog govora koji ja smatram jako vaznim.
Pisala sam prije na moj blog o tome kako kula sama odredjuje koji stavci trebaju da budu u sveto pismu a koji ne. Jedan od izvrtanja koja kula je napravila mozete da nadjete u Ivanu 8:1-11. U svom srebrni mać ( na engleski ) prevod potpuno su odstranili te stavke.

Iz ovoga govora naućiti će te mnoge stvari sigurana sam i ja se nadam da će te posvetiti malo vremena ćitajući ovaj ćlkanak i razmisliti o tome što je pisano.

Ja sam izostavila neke male djelove iz ovog videa jer se odnose na prevod biblije. Brat u ovom videu  ćita samo King James prevod a i ja sam u suglasnosti sa time. Na nasem jeziku vidjela sam da naj bliži prevod King James je Varaždinska biblija OVDJE
 



 Ivan 8:1-11.

U ovoj slici vidimo ženu koja je dovedena Isusu. Oni su tvrdili da su je nasli u samom činu preljube i oni su doveli ženu njemu.

Oni su to uradili da bi ga iskušali, da vide šta će reći o zakonu. Kada pogledate ovaj odlomak pisma vidi se da tu se neradi o ženi. Nije baš da su pokušavali da je stave u nevolju i kamenuju je nego su izazivali Gospoda Isusa. Oni su ispitivali njegov autoritet i da vide kako bi ga nekako uhvatili u zamku, kao da ovi glupi farizeji mogli bi to uraditi, uhvatiti u zamku  Sina, Boga živoga.

Ja sam zapanjen kada čitam  4 jevanđelja i vidim jeftine trikova da fariseji pokušavaju koristiti kako bi uhvatiti u klopku Gospoda Isusa. U dobi od 12 on je bio u haramu sa doktorima zakona i advokatima i oni su bili zapanjeni njegovim odgovorima. Nema šanse da oni će uspjeti saplitati Sina Božijeg. Isus Krist je u potpunosti Bog, manifestovan u tijelu. To stvarno pokazuje degradiranje fariseja koji tvrde da znaju zakon ali su se ovdje uhvatili u koštac sa davaocom zakona. Oni su imali posla sa njim koji je , s prstom, napisao na  kamene ploče za njegovog slugu Mojsije za djecu Izraelovu. 

Kada je Isus pisao na zemlji, u ovom odlomku, to što vidimo je njegovo božanstvo. Sve u starom zavjetu ukazuje na Isusa Krista. Sve je ispunjeno u njemu. Neki od naj opskurantnih odlomaka u pismu ne bi pomislio da se odnose na Gospoda Isusa . Kao primjer ja cu da vam pokazem jedan iz 1 Mojsijeve ali prvo da citamo sada Ivan 8:1-11.  A Isus ode na Maslinsku goru.
2 U zoru pak opet dođe u Hram. I sav je puk dolazio k njemu. On sjede i poče im naučavati.
3 A knjižnici i farizeji dovedu k njemu ženu zatečenu u preljubu. I kad je staviše u sredinu,
4 rekoše mu: »Učitelju, ova žena zatečena je u samom činu preljuba,
5 a u Zakonu nam je Mojsije zapovjedio takve kamenovati. Što, dakle, ti kažeš?«
6 A to govorahu iskušavajući ga, kako bi ga imali za što optužiti. A Isus, sagnuvši se dolje, pisaše prstom po zemlji praveći se da ne čuje.
7 A kako su ga nastavili ispitivati, uspravi se i reče im: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi baci kamen na nju!«
8 I ponovno, sagnuvši se dolje, pisaše po zemlji.
9 A oni su, čuvši to, a ukoreni od vlastite savjesti, izlazili jedan po jedan, počevši od starijih pa sve do posljednjih. I osta Isus sâm i žena koja stajaše u sredini.
10 A Isus, uspravivši se i ne vidjevši nikoga osim žene, reče joj: »Ženo, gdje su oni, tužitelji tvoji? Nitko te ne osudi?«
11 A ona reče: »Nitko, Gospodine.« A Isus joj reče: »Ni ja te ne osuđujem. Idi i ne griješi više!

Sada , želim da primjetite jednu stvar. U stihu 9 stoji da su bili ukoreni od vlastite savjesti. Vidite, imali su savjest, bili su ukoreni svojom savjesću ali nisu vjerovali na Isusa. Čovjek  koji nije spasen, on može da se pokaje od grijeha svaki dan, može mu biti žao zbog ovoga ili onog jer on ima savjest ,ali on neće moći da stavi niti jednu nogu u  nebesa kad on umre ili kada Isus zove svoje svete doma.  Može da se desi da ćovjek koji je pijanica, on promjeni svoj život, on može da uradi mnogo promjena u svom životu. On može da se pokaje, kako je ružno postupao sa svojom ženom 20 godina i cjelom porodicom. Pokaje se da je sproveo svoje vrjeme u barovima sa svojim prijateljima trošeći pare. Ali to nije nešto što je vezano sa spasenjem. Vidiš, ovi ljudi, ovi farizeji i književnici, oni nisu vjerovali u Isusa. Nisu vjerovali njegovim rjećima. Riječi, koje je ova knjiga biblija. Nisu mu vjerovali. Ja povezujem King James Bibliju sa osobom Isusa Hrista. U mom umu ovo dvoje se ne mogu odvojiti, jer su to riječi Boga živoga. To su čiste riječi, svete i nisu promjenjenje ili izmjenjene. Bog je sačuvao svoju riječ u King James bibliji.

U ovom odlomku pisma vidimo farizeje ljubomorne i ljute jer su ugroženi. Vidite, njihovo stanje je  ugroženo. Farizeji su vodili sve. Oni su sjeli u stolicu Mojsijevu, Isus sam je to rekao, a onda dodje jedan tko ima autoritet. On je ućio kao jedan koji ima autoritet i on je uznemirio sve to. To im se nije svidjelo. Uznemirio je njihov status, religiozni autoritet koji su imali preko naroda. Zato su gledali da  što god mogu da nadju kako bi uništili Isusa. Još jednom, farizeji su potpuno promašili. Isus je dokazao da je istiniti Bog. Pisajući na zemlji On pokaže da je davac zakona.

Neki možda kažu da ne možemo da znamo što je u ovom stihu, šta je Isus napisao na zemlji. Stih nam ne kaže. Ali moje je pitanje: Kako dobro poznajes Isusa? Ako poznajete ovu knjigu dobro, ja vjerujem da mi možemo znati šta je Isus pisao na zemlji.

Vidite, Isus je imao naviku da piše sa svojim prstom. Pogledajmo Izlazak 31:18  I kad završi razgovor s njim na gori Sinaju, dade Bog Mojsiju dvije ploče Svjedočanstva, ploče kamene, ispisane prstom Božjim. Nije li to fantasticno? Bog pise na kamene ploče. Ponovljeno je u 5 Mojsij. 9:10 necu sada da ćitam ali uvjek razumij da stvari koje su pisane uvjek se ponovo ponove zato što ova knjiga je pisana kao sveza po svezu, sveza po svezu, uza po uzu, uza po uzu, malo amo, malo tamo. ( Isa. 28:10 ) Nekada ćeš ćitati nešto i misliti , pa to sam ćitao negdje prije. Da to je istina jer tako nas Bog gradi na presvetoj vjeri, linija po linija kako bi naša vjera narasla i povećala se. Da, Bog ponavlja kao što je slućaj ovdje.

Bog je isto pisao sa svojim prstom u dvorcu kralja Belšacar. Možemo da ćitamo  u Daniel 5:5  U taj čas pojaviše se prsti čovječje ruke te stadoše pisati, nasuprot svijećnjaku, po žbuki na zidu kraljeve palače; i kralj vidje dlan ruke koja pisaše.
Niotkuda vide ovu ruku koja piše na zidu. A šta je pisao? Osudu! Kada Bog piše zakon, zakon osudi ćovjećiju opakost / zlo. Ovdje Bog je pisao: Mene, Mene, Tekel, Uparsin koje je značenje Daniel preveo.  Prebrojio je Bog tvoje kraljevstvo i dokončao ga;

Farizejcino isto.  Pokusavali su da izokrenu zakon i propustili su da vjeruju na Isusa Krista jedini put spasenju. Primjetite da je ovo pisanje presude.

Tu ima još pisanja. Gledajmo u Jerem. 31:31-33. Ovo možda niste uzeli u obzir. »Evo, dolaze dani«, riječ je Gospodnja, »kad ću s domom Izraelo-vim i s domom Judinim sklopiti novi savez.
32 Ne poput saveza što sam ga sklopio s ocima njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, savez moj što ga oni prekršiše premda im ja bijah muž«, riječ je Gospodnja.
33 »Jer ovo je savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim nakon onih dana«, riječ je Gospodnja: »Zakon ću svoj staviti u njihovu nutrinu i upisati ga u srce njihovo. I ja ću njima biti Bog, a oni će biti puk moj.

(Ovo je ispunjeno u NT , duplikat je u Jevrejima 10:15-17 A to nam svjedoči i Duh Sveti, pošto je naime prorekao:)

16 Ovo je Savez koji ću sklopiti s njima nakon onih dana, govori Gospod: Stavit ću zakone svoje u srca njihova i upisat ću ih u pameti njihove.

(To je interesantno jer u SZ stoji da će pisati u njihova srca a ovdje stoji u njihove pameti. Znaći da ovo dvoje su povezani jedno  sa drugim. Ovo smo shvatili jer Božija rjeć je sveza po svezu. )

17 I grijeha se njihovih i bezakonja njihovih neću više spomenuti.

Sada kada gledamo Ivan 8 vidjet ćemo da ovo je ispunjenje Jerem. 17:13 Gospode, nado Izraelova, svi koji te ostave, postidjet će se. »Koji odstupe od mene, na zemlji će biti zapisani, jer ostaviše Gospoda, izvor vode žive.« 

Ivan obličuje Isusa kao tu fontenu žive vode. ( Ivan 4  žena iz Samarije. Ivan 7:37, 38 ) Vidimo ovdje da Isus ispunjava pismo. Neki će reći: neznamo  što je Isus pisao na zemlji.  On je pisao 2 puta. Ovaj odlomak ne kaže nam ništa. Ali kao u jednom drugom odlomku pisma kao naprimjer što nadjemo u Otkrivenje 11. Ovaj odlomak  bavi se sa dva svjedoka ali ih ne spominje sa njihovim osobnim imenima. Razlog je jer Bog ih je već spomenuo sa njihovim imenima kroz sveto pismo mnogo puta. Moses i Ilija. To je samo primjer, nemam namjeru da prićam o tom proročanstvu sada.

Isus ne mora da kaže ovdje što je pisao na zemlji jer mi će mo to da razumijemo iz  pisma kao cjelinu. Prvi put kad Isus je pisao na zemlji, je zakoni koji farizeji su prekršili. Sjeti se da Isus je davalac zakona. Isus koji stoji pred njima je isti Gospod Svemogući koji je sa svojim prstom pisao na kamenim ploćama za svog slugu Mojsije u korist za djecu Israelovu, 10 zapovjesti. Naravno, Moses se je naljutio. Kada je došao sa planine našao je Arona i druge koji su napravili zlatnu kravu i štovali je. Moses se naljutio i slomio kamene ploće. Morao je ići nazad i dobiti nove. Iz ovoga mozemo da vidimo da ne moramo da se brinemo za orginale jer Bog uvjek sačuva njegovu rjeć.

Isus je napisao 2 zakona koja su bila prekršena od strane farizeja. Koja 2 zakona su prekršili?

Levitski zakonik 20:10 Ako li koji čovjek počini preljub sa ženom drugoga čovjeka, taj koji je počinio preljub sa ženom bližnjega svojega neka se smrću kazni — i preljubnik i preljubnica. Gdje je ćovjek? Oni su samo donjeli njemu ženu. Uradili su to jer su kukavice. Prekršili su zakon taj. Obadvoje su bili krivi ali su samo donjeli ženu pred Isusa. To pokazuje da ovo nije imalo ništa sa preljubom nego samo sa iskušavanjem Isusa i njegovom autoritetu. Oni su ga mrzili jer on jeste imao sav autoritet.

Sto je drugi zakon koji su prekršili?
5Mojs. 19:15 »Neka ne ustaje jedan svjedok protiv čovjeka ni za kakvo bezakonje i ni za kakav grijeh, kakav god bio grijeh koji je počinio; neka slučaj počiva na iskazu dvojice svjedoka ili na iskazu trojice svjedoka. Dakle, gde su svjedoci? Tu je bilo optužilaca ali nikoga da svjedoći protiv žene. Bez svjedoka i bez ćovjeka nemaju ništa prema zakonu. Isus je napisao zakone koje su prekršili.

Sta je napisao drugi put? Ovo dokazuje da Isus je Bog Svemogući.
Pre nego ćitamo stavak želim da vas napomenem da stvari koje su pisane u ST su ponovljene u NT. Pavle isto govori o dva ili tri svjedoka. 2 Kor. 13:1.
 Kada je Isus pisao drugi put on je pisao njihova imena i pisao ih je po redu. Od naj starijeg do naj mladjeg. Ivan 2. Vidimo ovo stalno u ova 4 evandjelja da Isus poznaje ćovjeka bolje nego što ćovjek poznaje samog sebe. Ivan 2:23 A dok bijaše u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi uzvjerovaše u ime njegovo promatrajući znake što ih je on činio. 24 Ali im se sâm Isus nije povjeravao jer ih je sve poznavao. 25 i jer nije trebalo da mu tko posvjedoči o čovjeku. Ta sâm je znao što je u čovjeku. On je znao njihova srca. Nekada kada njegovi učenici su mislili o stvarima ali ne bi govorili o tome Isus je znao što je u njihovim mislima , u njihovim srcima i on bi ih pitao : šta mislite?  Ovo ustvari ide sve nazad ka vrtu Edenskom kada je želio da dobije istinu iz Adama i Eve. Bog zna srce ćovjećije, on zna misli ćovjećije.

Ovdje on piše njihova imena po redu, od naj starijeg do naj mladjeg. Kao što sam rekao prije SZ uvjek ukazuje na Isusa Krista. Jedan takav primjer je u 1 Mojs. 43:33 Tada posjedaše pred njim: prvorođenac prema prvorodstvu svojemu, a najmlađi prema svojoj mladosti; i ljudi u čuđenju gledahu jedan drugoga. Ovo se dogodilo u vrjeme kada su putovali ka  Egiptu iz zemlje Kananske sa sinovima Jakovim. Jesip je već tamo naravno i on je kraljevao u zemlji Egipatskoj. On je bio guverner. Josip koji je slika Isusa Krista. SZ sveti su svi imali kvalitete koji su pripisani Isusu. Naprimjer, David je pastir i kralj. Isus je rekao " Ja sam pastir dobri" i naravno on je kralj Israelov. David je bio moćni ratnik i naravno Isus  će da se vrati nazad na svom bjelom konju na kraju velike nevolje da totalno uništi svoje neprijatelje.

Samson vidimo snagu. U Salomonu vidimo mudrost. U Mojsije vidimo krotkost. U Aronu vidimo Velesvećenika. Sve SZ sveci predstavljaju sliku ili djelove sto će biti Isus Krist kada stavimo ove djelove skupa. Ja vjerujem da Josip je vjerovatno naj komplenija slika u SZ.  Josip ih je po redu pozvao da sjednu prema njihovom prvorodstvu, od naj starijeg do naj mladjeg jer ih je znao sve. Primjetite da oni nisu njega znali. Nisu bili svjesni tko je on ali on je njih poznavao. Tako je isto sa Isusom i farizejima. Farizeji nisu znali Isusa ali Isus je znao njih. On je pisao sva njihova imena, od naj starijeg do naj mladjeg. Možemo da to vidimo iz odlomka gde stoji da su otišli po redu, od naj starijeg do naj mladjeg.

Kada saberete sve ove stihove skupa možemo razumjeti što je Isus napisao na zemlji. Veliki Zakonodavac lićno je napisao zakone koje su prekršili i onda je dokazao da ima znanje Boga jer je napisao sva njihova imena po redu, od naj starijeg do naj mladjeg tako ispunjavajući  1 Mojs. 43:33. Iako ovo sve, farizeji ne vjerovase. Oni su bili osuđeni u svojoj savjesti ali ne vjerovaše. Uzmite u obzir stih iz Hošea u vezi sa ovom  ženom koja je bila uhvaćena u činu preljube ali nije bilo svjedoka a ni ćovjek nije bio donesen.  Ja mislim da je ovo interesantan i značajan dio pisma. Hošea 4:14 Neću kazniti kćeri vaše kad se bludu odaju ni nevjeste vaše kad počine preljub, jer muškarci i sami idu nasamo s bludnicama i žrtvuju s hramskim droljama. Puk koji ne razumije tako će propasti.

Religiozni lideri tog vremena, farizeji, knjižnici, saduceji su odbili Isusa Krista i samo 38 godina posle, 70 AD Jerusalem je pao kao sto bilija je rekla. Isus je prorekao to. Kada su ga odbili nacija Israel je se rastvorila za skoro 2000 godina.

Tu je lekcija koju trebamo naučiti. Možemo da vidimo da pismo je na zidu za ovu generaciju. Israel je ponovo rođen i u svojoj zemlji su bili sada skoro 70 godina i možemo vidjeti da stvari su bile ispunjene.  Meni to daje veliku nadu. Iako nemamo savršeno razumjevanje ove knjige sada, jednog dana to će mo da imamo jer će mo biti sa njim koji će nas ućiti sve stvari. I ćak sada, dok hodimo u duhu i duh nas ući, nije moguće da naš nesavršeni um može da shvati sve što je u ovoj knjizi. Dubine ove knjige su nedostupne. Možete proučavati ovu knjigu i razmišljati nad njom cjeli vaš život a ipak ne razumjeti je cjelu. Da možete da rastete u milosti i spoznaji Isusa Hrista ali taj dan kada stojimo pred njega u slavnom vječnom tijelu, mi ćemo biti usavršeni.

 Ja kao i ti ćeznem za taj dan. Bog vas blagoslovio.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar