Min bloggliste

tirsdag 16. august 2016

Samsonova zaljubljenos u Delajlu. 


Čitam neki dan knjigu sudija i nemogu da prestanem da ne mislim o situaciji u kojoj se Samson našao. Toliko me podsječa na situaciju Jehovinih svjedoka i njihov odnos prema kuli stražara a tako i vodeče tjelo. Ovo dvoje ne može se razdvojiti. Mislim se koliko i ja sam bila zaljubljena u kulu. Nakon kada sam postala svjedok nisam mogla ni u kino da idem bez da bar kula stražara ili probudite se su u mojoj tašni.
Čitala sam i komentar u bibliji koji je pisan u vezi Samsona i Dalile i perfektno je opisao odnos izmedju JS i vodečeg tjela u koje vi svjedoci stavljate svoju vjeru i povjerenje bez sumnje. Kao u Boga. 

Prevela sam komentar pa vidite ako tu ima nešto od toga što ja tvrdim.
Sjetite se da vodeče tjelo vas jako voli kako oni to kažu često. 



Oslepljen i bez snage.
Samson je prevaren jer je htio da vjeruje Delajlinim laži.
Iako je mogao zadaviti lava nije mogao vidjeti tko je Delajla zaista. Samson je dozvolio sebi da ga se nadjača stalnim zvocanja /zanovetanjem . 14:17.
Delajla je bila podmukla žena sa medom na usnama i otrov u njenom srcu. Hladna i proračunata, ona se poigrava sa Samsonom pretvarajuči se da ga voli dok je ustvari u potrazi za ličnu korist. Kako može Samson biti tako nerazuman i bez uma? Četiri puta Delajla je iskoristila njega. Ako on nije shvatio prvi ili drugi put, svakako je trebao shvatiti situaciju četvrtog puta.

Samsonov odnos s Bogom pogoršao se toliko da nije ni shvatio da Bog ga je ostavio. Uzeo je svoju snagu, kao i Božiju prisutnosti zdravo za gotovo. Bog je ponudio Samsonu sve što će ikada  trebati no Samson je odabrao umjesto toga da se stavi u Delajline prevarne ruke. Kao rezultat toga on je izgubio svoju snagu. Moramo biti oprezni da ne stavimo naše živote u pogrešne ruke. Naša jedina prava sigurnost nalazi se u Boga.

Samson, moćni borac, postao rob.
Umjesto da ga ubiju, Filistejci radije bi da ga ponize tako da su mu  iskopali oči i naredili mu da melje zrnje. Samson je sada imao  dovoljno vremena da se pita da li Delajlin šarm je bio vrijedan da sprovede ostatak svog života u poniženju.
Iako Bog nije u potpunosti napustio Samsona 16: 28-30 on je dozvolio Samsonovu odluku da stoji i posljedice odluka uslijedile su prirodno. Samson nije izabrao da bude zarobljenik, ali on je izabrao da bude sa Delajlom i nije mogao pobjeći od posljedica svojih odluka. Kraj.






Efežanima 4:14 da više ne budemo djetinjasti, bacani valovima i gonjeni uokolo svakim vjetrom nauka, u kockanju ljudskom, u lukavstvu koje vodi k zabludi.

Tko / što je sidro vaše duše? Jevrejima 6:18,19. 
Trčite Isusu za spasenje.







1 kommentar:

  1. hehe, dobro si ilustrirala ovisnost između JW i GB sa Samsonom i Dalilom.

    SvarSlett