Min bloggliste

onsdag 25. april 2018

Sud je naredio!



5. aprila 2018. godine, sudija James Manley iz Sanders County, Montana naredio je vjerskoj organizaciji Jehovinih svjedoka da dostavi dokumente i svjedočenja u vezi sa internim izvještajima i istragama o seksualnom zlostavljanju djece za dva klijenta NPR-a.

U ovom slučaju, dva podnosioca tužbe seksualno su zlostavljana kao djeca od strane članova Jehovinih svjedoka. Stare osobe u lokalnoj zajednici Jehovinih svedoka u Thompson Fallsu u Montani bile su svjesne zloupotrebe i nisu prijavile policiji, umjesto toga odabrali  su interne izveštaje i istrage u skladu s smernicama Jehovinog svedoka.

Njihova odluka da ne prijavljuju zloupotrebu vlastima omogućila je počiniocu da ostane u skupštini  i nastavi da zloupotrebi jednog od tužilaca.

Tokom ovog slučaja i sličnih slučajeva seksualnog zlostavljanja u detinjstvu širom zemlje, Jehovini svjedoci odbijaju da dostave  dokumente vezane za njihovo interno rukovanje izvještajima o seksualnom zlostavljanju i srodnim istragama i disciplinskim radnjama tvrdeći da su informacije zaštićene privilegijom prisutnih u klerikama ( sveštenik-privilegija ) i Prvi amandman Ustava Sjedinjenih Država.

Kroz informisanje ( brifing )  suda, NPR je ubedio sudiju da Optuženog privilegije ( sveštenik-privilegija ) su  bez podrške i nepravilne su po zakonu. Sud se složio da Optuženi ne mogu prekrivati sve što se tiče njihovih istraga u tajnosti nego da ih moraju predati tužiteljima. Često, upravo ovi dokazi su koji mogu pobjediti ili izgubiti ovakav slučaj protiv verske institucije.


Slučaj Nuneza i sar. v. Watchtower Bible & Tract Society of New York i dr. zakazan je za suđenje u septembru 2018. godine.


Tužitelji u ovom slučaju predstavljaju NPR partner D. Neil Smith i saradnik Ross E. Leonoudakis.

LINK ZA STRANICU OVDJE







Ovdje sam nasla informacije. 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar