Min bloggliste

fredag 12. februar 2016

Pisano u literaturi a i trube na sastancima i privatno da pazimo koliko vremena sprovedemo u interesima svjeta, koliko vremena sprovedemo citajuci svjetsku literaturu ili gledajuci  Tv ili internet svjetske stvari.  Ustvari, ja sam mnogo puta mislila se kako to da vodece tjelo ima vremena da istrazuje te sve razlicite oblasti informacija,  teknologije i religije o kojima  pisu. To je mnostvo informacija. Znam da naravno oni nisu ti koji pisu i istrazuju ali kaze se da sve ide preko njih pre nego se stampa. Samo da bi citali sve uzme mnogo vremena.

Ja kao obicni, ne vazan clan organizacije ne bih bas imala mnogo vremena za druge stvari ako cu da pratim to sve sto mi se nanosi od kule. Moram da imam sate u sluzbi, kazu da idemo naj manje 2 put sedmicno ali i vise. Moram da pripremim sastanke. Moras da imas osobni studij, osobno citanje biblije, citas i meditiras svaki casopis i knjigu koja je izdana.  Moras da imas studij sa nekim. Imamo kongrese, specialne dane sa pokrajinskim.  Nekad si pomocni pionir. Moras da pozoves " bracu i sestre" za veceru neki vikend barem mjesecno . Moras da se brines o porodici, kuci , svom poslu ... i tako dalje. Popis je vrlo dugacak.

Sada, naravno oni ne trebaju da peru i peglaju svoju garderobu niti da ciste ili kupuju za rucak i prave ga niti da peru sudje ili misle se sta ce da kuvaju za veceru ali ipak, po pravilu bi trebali mnogo vremena da se posvete citanju Bozije rjeci, istrazivanju biblije a jako vazno i osnovno je da posvete dosta vremena molitvi jer oni ne samo da vode nekoliko ljudi nego oni su se zauzeli kao kanal izmedju Boga i covjecanstva. Ako ce da budu vjerni Bogu ( vjerni i rezboriti rob )  i vrse Boziju volju a ne svoju onda to zahtjeva mnogo vremena, posvete vremena i energije Bozijoj rjeci i Bogu.

Uvjek sam se pital dok sam bila clan organizacije koliko vremena vodece tjelo organizacije posveti citanju i razmatranju bilije. Koliko vremena sprovedu u sluzbi  propovjedanja jer tako su pametni kada pisu i daju nam savjete kako da povisimo sate u propovjedanju.  Uvjek izgledalo, citajuci ta njihova iskustva, da niti jedna situacija u zivotu nema veze kako teska ne treba te spreciti u dobijanju sati u sluzbi i idjenju na sastanke. Tako cak i ako si totalno nepokretan jos uvjek mozes da budes barem pomocni pionir. Sjecam se iskustva i slike jedne svjedokinje sto je bila invalid, nije mogla da pokrene cjelo tjelo ali ipak je uspjela da bude pomocni pionir sa pomocu od nekih iz njene skupstine.  Sjecam se isto iskustva jedne stare zene koja nije imala snage da ide puno ali bi sjela na klupu i propovjedala ljudima koji bi sjeli na klupu. Jedan otpadnik iz SAD rekla mi je da tamo su smanjili sate ako zelis da budes pomocni pionir ali mozda imas neku bolest koja ti ne dozvoljava da uradis sve sate kao obicni  pomocni pionir.

Eto dobila sam odgovor kada sam citala knjigu otpadnika Ray Franz bivseg clana vodeceg tjela  od Oktobar  20, 1971  do Maj  22, 1980.  Ovdje mozete da citate kako oni zaista funkcioniraju.

Knjiga griznja savjesti stranica 117, 118 odlomak:
Ja bih usporedio Vodeće tijelo (i u svojim mislima često jesam) sa grupom muškaraca koji stoje leđima uza zid, sa mnoštvom osoba koje na njih bacaju loptice sa ciljem da ih oni uhvate i bace natrag. Loptice dolaze u tolikoj gustoći i broju da je malo vremena da se bilo što drugo učini. Zaista, činilo se da za svako pravilo koje je doneseno i poslano, a u vezi je sa isključenjem, donosilo je samo dodatna pitanja bačena na nas koja su bila sagledana iz drugih kutova, ostavljajući malo vremena za razmišljanje, proučavanje, diskusiju i akciju stvarno pozitivne konstruktivne prirode.
Tokom godina sjedio sam kroz mnoge, mnoge sjednice gdje se raspravljalo o temama koje mogu ozbiljno utjecati na živote ljudi, a na kojima Biblija ipak nije došla u ruke, niti čak na usne niti jednog člana koji je u tome sudjelovao. Postojali su razlozi, kombinacije razloga za tako nešto. 

Mnogi članovi Vodećeg tijela priznali su kako su se našli u situaciji da su toliko okupirani sa raznim stvarima, da su imali malo vremena za proučavanje Biblije. Nije pretjerivanje ako se kaže da prosječan član nije trošio više vremena, a ponekad i manje, u takvom studiju od tzv. „običnih nižih službenika“ Svjedoka. Neki su od njih u Uredničkom Odboru (koje je uključivalo službenike i direktore Pennsylvanijske korporacije) bili poznati u tom pogledu, jer je ogromna količina papirologije dolazila k njima i oni su očito osjetili da ne bi mogli ili trebali delegirati to ikome na pregled, te donošenje zaključaka i preporuka u vezi toga.

Novi svjet -  ”Sve je Pismo nadahnuto od Boga i korisno za poučavanje, za ukoravanje, za ispravno postavljanje stvari“ (2. Timoteju 3:16)

Sveto pismo -  Svako je Pismo od Boga nadahnuto i korisno za poučavanje, za prijekor, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti,

PROBUDITE SE CLANOVI !!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar